Bad

Hvor mange tenner har et vont menneske trekantx

en til åtte, hvor man teller fra fortannen nær midten og ut mot siden. Uten visdomstennene har mennesket altså 28 tenner. De første pattedyrene hadde 44 tenner, men hos de aller fleste er dette antallet sterkt redusert og gjerne nøye tilpasset artens kostholdsvaner. Jeksel (molar) 20-30 mnd 20-30 mnd Felling av tenner tann oppe nede fortann 7-8 år 6-7 år sidefortann 8-9 år 7-8 år hjørnetann 11-12 år 9-11. Det innerste laget er pulpa, med nerven. Det tar om lag 3 år fra en tann er fullt frembrudt til roten er ferdig utviklet. For eksempel har rovpattedyrene utviklet fire av sine kinntenner til å bli et spesialisert kutte- og skjæreredskap som benevnes som rovtenner. Hos flertallet av pattedyr finnes tre grunnleggende tanntyper; fortenner, hjørnetenner og kinntenner ( forjeksler og jeksler ). Jeksel (molar) 10-12 år 11-13 år Inndeling / Nomenklatur rediger rediger kilde Tannsettet deles inn i fire kvadranter, som er nummerert 1-4. Det er bare virveldyr som har virkelige tenner, selv om strukturer med tilsvarende funksjoner finnes hos mange virvelløse dyr.

Hvor, mange: Hvor mange tenner har et vont menneske trekantx

Pattedyr har derimot et fast antall tenner, og bytter tenner bare en gang i livet (melketennene). 57 views # Hvor mange tenner har et voksent menneske!dating ads(g moi) - *Hvor mange tenner har et voksent menneske moi - *Den ene delen er kronen, som er den synlige delen av tannen og kan ses i munnhulen. Tolvårsjekselen er tann nummer 7 i rekken. Ytterst kommer tannemaljen som består av et tynt lag. Noen arter har også utviklet såkalte støttenner. Siden kommer dentinet, som er ganske porøst. Framjeksel (1 premolar) 10-11 år 10-12. Dette er hjørnetenner som har vokst seg spesielt lange og gjerne fungerer som et kombinert gripe-/drepe redskap hos endel arter. Smilodon er et nå utdødd eksempel på en art som utviklet hjørnetennene i overkjeven til det ekstreme. Tennene er festet til kjevebeinet gjennom røtter.

Hvor: Hvor mange tenner har et vont menneske trekantx

Siden tennene også er kroppens hardeste bestanddeler, og derved forholdsvis lett blir fossiler, er studiet av tenner viktig i paleontologien. Tenner kan regnes som en del av fordøyelsessystemet, selv om både nyttegraden og bruken varierer mye mellom artene. Elefanter er et godt eksempel på dyr som har utviklet støttenner. Tenner hos voksne Et voksent menneske har til sammen 32 tenner. Noen arter har også utviklet såkalte. Særlig gjelder dette de første virveldyrene og tidlige pattedyrene fra -tiden. Noen arter har utviklet tennene til å bli spesialredskaper, og da kan enkelte tenner benevnes som noe annet. Frembrudd av voksentenner tann oppe nede fortann incisiver 7-8 år 6-7 år sidefortann lateraler 8-9 år 7-8 år hjørnetann dens caninus.

0 tanker om “Hvor mange tenner har et vont menneske trekantx”

Kommentere

E-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *